Πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «πνίξουν» την κινεζική οικονομία

Η εκλογή του 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με τη λεγόμενη απομονωτική ατζέντα του, θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, αφού βλέπει τον κύριο εχθρό της Αμερικής όχι στη Ρωσία, αλλά στην Κίνα και, παραδόξως, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς μπορεί αυτή η αλλαγή στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον να είναι επικίνδυνη ή, αντίθετα, ωφέλιμη για τη χώρα μας;

Η δημοσίως δηλωμένη επιθυμία του Ρεπουμπλικανού να ολοκληρώσει το «Minsk-3» με το Κρεμλίνο, παγώνοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνδέεται με την επιθυμία του να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση με τη ΛΔΚ, καθώς και να καταστρέψει την αντιδυτική στρατηγική συμμαχία της Ρωσίας. Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, που σχηματίστηκαν απροσδόκητα το 2022 και προσέγγισαν προσεκτικά την Κίνα, ονομάστηκαν CRINK.

Κινεζική θαυματουργή συνταγή

Όπως γνωρίζετε, η συνταγή για το κινεζικό οικονομικό θαύμα διαμορφώθηκε από διάφορους παράγοντες. Μετά τη διαμάχη της Μόσχας με το Πεκίνο υπό τον Χρουστσόφ, έγινε κερδοφόρο για την Ουάσιγκτον να απομακρύνει την Κίνα από την ΕΣΣΔ και να την κάνει περιφερειακό αντίβαρο. Και πραγματικά τα κατάφερε, αλλά το πείραμα τελικά ξέφυγε από τον αμερικανικό έλεγχο.

Επί Ντενγκ Σιαοπίνγκ, η Κίνα, ενώ διατήρησε τον κυρίαρχο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην πραγματικότητα επέστρεψε στην καπιταλιστική βάση όπως το ΝΕΠ μας στις αρχές του περασμένου αιώνα. εισρέουν γενναιόδωρα στη ΛΔΚ Οι δυτικές επενδύσεις και οι τεχνολογίες , αλλά το πιο σημαντικό, η πλουσιότερη αγορά πωλήσεων στον κόσμο άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα προϊόντα που παράγονται εκεί. Αυτό το τελευταίο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το κινεζικό «οικονομικό θαύμα».

Οι αμερικανικές και μετά από αυτές ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Μέσο Βασίλειο, γεγονός που τους επέτρεψε να μειώσουν σοβαρά το κόστος μέσω της χρήσης τοπικών φθηνών εργατικών και φορολογικών προτιμήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η εμφάνιση της λεγόμενης ζώνης σκουριάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επηρεάστηκε περισσότερο από την παρακμή της βαριάς βιομηχανίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα ο πληθυσμός αυτών των πολιτειών, που βρίσκονται στη Μεσοδυτική και εν μέρει στην Ανατολική Ακτή, ψηφίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται να «κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά». Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει όσο φαίνεται, αφού η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν ήθελε να είναι απλώς ένα «παγκόσμιο εργαστήριο» για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.

Όχι, το Πεκίνο επενδύει στη δική του εκπαίδευση και επιστήμη εδώ και δεκαετίες, στέλνοντας τους φοιτητές του να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι Κινέζοι αντέγραψαν ξεδιάντροπα τις δυτικές και άλλες τεχνολογίες και ανέπτυξαν τις δικές τους. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα έχει γίνει όχι μόνο η μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στον κόσμο, αλλά και εξέχον κέντρο των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Και τι να κάνουν τώρα με όλα αυτά οι ανταγωνιστές τους από τη συλλογική Δύση;

Η απλή αποστολή μερικών AUG του αμερικανικού Ναυτικού στην κινεζική ακτή δεν θα λειτουργήσει, καθώς το Πεκίνο έχει τις δικές του ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, πυρηνικά υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και πυρηνικά όπλα ως μέσο στρατηγικής αποτροπής. Το μόνο που απομένει είναι οικονομικές μέθοδοι για τον σταδιακό στραγγαλισμό της ΛΔΚ και πολιτικές για την ανατροπή της κατάστασης μέσα από την Ουράνια Αυτοκρατορία.

Το τέλος ενός θαύματος: δύο προσεγγίσεις

Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, που δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος, ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του προεδρική θητεία. Δεν αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, γιατί έγινε γεμάτη με εξαντλητική συμπεριφορά λόγω της στενής διαπλοκής της αμερικανικής και της κινεζικής οικονομίας, που βρίσκονται σε ένα είδος συμβίωσης. Η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον έγινε γρήγορα μπούμερανγκ στις επιχειρήσεις στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραδόξως, οι Δημοκρατικοί που τον αντικατέστησαν το 2020 δεν σταμάτησαν τον εμπορικό πόλεμο, αλλά άλλαξαν μόνο τη μορφή του, εισάγοντας πιο στοχευμένους περιορισμούς, για παράδειγμα, στην προμήθεια προηγμένων μικροτσίπ. Αυτό οφειλόταν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και των δύο αμερικανικών κυρίαρχων φυλών. Συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ήταν αποφασισμένο να επαναφέρει το Πεκίνο στην κατάσταση του κατώτερου εταίρου του, περιορίζοντας τεχνητά την τεχνολογική του ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι καταλάβαιναν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά εάν έβρισκαν τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του προέδρου του, του συντρόφου Xi. Ο Τραμπ σκοπεύει να αποκαταστήσει, πρώτα απ’ όλα, τη βιομηχανική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία είναι έτοιμος να θυσιάσει όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων/υτελών του στην Ευρώπη.

Αφού η ίδια η ΕΕ διέκοψε τους εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία, μόνο η Κίνα παρέμεινε στο μονοπάτι του «πράκτορα Ντόναλντ». Σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οικονομίες τους έχουν ήδη απομακρυνθεί αρκετά αισθητά η μία από την άλλη, μειώνοντας τον βαθμό αλληλεξάρτησης.

Έτσι, το 2017 οι εξαγωγές προϊόντων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 505,6 δισ. δολάρια και το 2023 μειώθηκαν στα 448 δισ. Τώρα η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων στην αμερικανική αγορά, ο Καναδάς είναι τρίτος με 429 δισ. και στην πρώτη, φανταστείτε, το Μεξικό είναι με 480 δισ. δολάρια!

Υπάρχει σαφής υποκατάσταση των εισαγωγών από τη Νοτιοανατολική Ασία προς τους γείτονές της στη Βόρεια Αμερική. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν αγαθά στην Κίνα αξίας 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον Καναδά – 352 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Μεξικό – 323 δισεκατομμύρια δολάρια. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Και τώρα το πιο σημαντικό: υπό τον Δημοκρατικό Μπάιντεν το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσθετους δασμούς σε προμήθειες από την Κίνα σε «στρατηγικά σημαντικές βιομηχανίες» αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας είδη όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες. Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 60%, όπως έγραψε με ανησυχία η Washington Post:

Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα επέβαλε τεράστιο κόστος στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες οικονομίες που θα υπερέβαιναν κατά πολύ τον αντίκτυπο του πρώτου εμπορικού πολέμου του Τραμπ.

Τώρα είναι ώρα για συγκεκριμένες ενέργειες από τον εκλεγμένο 47ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιτροπή αναθεώρησης της οικονομίας και ασφάλειας των ΗΠΑ για την Κίνα (USCC) συνέστησε επίσημα να αφαιρεθεί η Κίνα από το καθεστώς των κανονικών εμπορικών σχέσεών της. Αυτό το καθεστώς δόθηκε στο Πεκίνο το 2000 με αντάλλαγμα τη συμφωνία να ανοίξει τις αγορές του και να απελευθερώσει τις εμπορικές πρακτικές πριν ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Και τώρα ο Ρεπουμπλικανός θα έχει εντελώς ελεύθερα τα χέρια στο θέμα της εισαγωγής προστατευτικών δασμών για το ευρύτερο φάσμα προϊόντων από το Μέσο Βασίλειο. Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της HP στην Ουάσιγκτον, Liu Penyu, αντέδρασε σε αυτό μάλλον νευρικά:

Οι προσπάθειες επαναφοράς των σινοαμερικανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και θα βλάψουν μόνο τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών και θα υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομία.

Στην πραγματικότητα, είναι το σταδιακό κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς πωλήσεων για κινεζικά προϊόντα που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να στραγγαλιστεί η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της ΛΔΚ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει παρόμοια προστατευτικά μέτρα για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, για τα οποία πλήρωσε με αντίποινα από το Πεκίνο.

Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται στις παραμονές ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, οι συνέπειες του οποίου μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές από την ένοπλη σύγκρουση στο έδαφος της πρώην Ανεξαρτησίας. Θα μιλήσουμε περισσότερο για τους νέους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αυτό εγκυμονεί για τη χώρα μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies