Κυβίστηση… ολυμπιακών διαστάσεων – Ο Μητσοτάκης στην αρχή χλεύαζε Trump, αλλά τώρα ζητά απεγνωσμένα συνεργασία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Donald Trump, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Donald Trump να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Trump, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια κυβίστηση αλά Comanechi τόνισε:

«Είχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την επιτυχία του και του υπενθύμισα τις καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν από την πρώτη του θητεία.

Θέλω να διαχωρίσω τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από τις ευρωαμερικανικές σχέσεις.

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στηρίζονται μόνο σε ένα αξιακό πλαίσιο αλλά και στο αμοιβαίο συμφέρον.

Η Ελλάδα είναι παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή.

Οι σχέσεις μας δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία αλλά και τη νομοθετική.

Είναι πολύ καλή η συνεργασία μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι οι ελληνομαρικανικές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Οι ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι λίγο πιο σύνθετες. Η Ευρώπη – ανεξαρτήτως από το τι έγινε στις εκλογές των ΗΠΑ – πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας, που έχει εισέλθει εδώ και χρόνια.

Όταν ο πρόεδρος Trump είχε πει στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ με τρόπο ωμό, ότι δεν γίνεται μονίμως οι ΗΠΑ να εγγυώνται την ασφάλεια και οι ευρωπαϊκές χώρες να μην φτάνουν το συμφωνημένο 2% του ΑΕΠ τους ως συνεισφορά, επί της ουσίας είχε δίκιο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έδινε το 2% του ΑΕΠ και τώρα έφτασε το 3%.

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την επιρροή που θα έχει γεωπολιτικά και οικονομικά η εκλογή Τραμπ, ανέφερε: «Ως προς την οικονομία, πιστεύω ότι θα δούμε μία πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και οι ΗΠΑ θα καταστούν πιο φιλικές στην προσέλκυση κεφαλαίων.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει επειγόντως την ανταγωνιστικότητά της».

Ξεκίνησε η κωλοτούμπα

Να μαζέψει τα…ασυμμάζευτα για να παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και με τη νέα προεδρία Trump, επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ποντάροντας πλέον και στην ομογένεια των ΗΠΑ.

Μετά την επιλογή του να στηρίξει την Kamala Harris τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια να …ξεθωριάσει η δήλωσή του κοιτάζοντας το ρολόι του πως ο «χρόνος τελείωσε» όταν ρωτήθηκε από τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos για το τι θα κάνει η Ελλάδα εάν εκλεγεί ο Trump, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και σήμερα τα συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο D. Trump για την καθαρή νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, εμπλέκοντας και την ομογένεια.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα αλλάξει την στρατηγική της χώρας του τόσο στην ευρωατλαντική συμμαχία και την βοήθεια προς την Ουκρανία όσο και απέναντι στις επιμέρους υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, οι επιλογές του έλληνα πρωθυπουργού ήταν να στηριχθεί η Kamala Harris, την οποία είδε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ κατά την σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ για όποιον δεν θυμάται ο ίδιος όταν ερωτήθηκε από τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos για το τι θα κάνει η Ελλάδα εάν εκλεγεί ο Trump, αστειεύτηκε κοιτάζοντας το ρολόι του και δηλώνοντας ότι ο «χρόνος τελείωσε», δηλαδή ότι δεν θέλει να απαντήσει γιατί, προφανώς, τότε δεν το θεωρούσε πιθανό σενάριο.

Δεν κατάλαβαν τίποτα οι συνεργάτες του Μαξίμου

Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, εδραιωνόταν η εικόνα ότι η αμερικανική κοινωνία έχει διαφορετικές διαθέσεις, θέλει να τελειώνει μία και καλή με την καταστρεπτική θητεία Biden, την προώθηση βολικών πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την οικονομική κατάρρευση και τον τεράστιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με την νέα στεγαστική φούσκα να είναι και πάλι έτοιμη να σκάσει. Όλα αυτά, προφανώς, δεν τα πρόσεξαν οι αμέτρητοι συνεργάτες και σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φυσικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Εκτέθηκαν και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και οι συνομιλητές Μητσοτάκη, Ζεμενίδης και Τσούνης

Όπως, επίσης, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα η αδερφή του Πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη που δήλωσε ότι «χτύπησε καμπάνα στην Ευρώπη με την επικράτηση Τrump» η οποία αμφότερη έδειξε την προτίμησή της στην Kamala Harris.

Στενή προσκόλληση με την Κamala Harris είχαν και δύο στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη τους οποίους συμβουλεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, όπως ο Εντι Ζεμενίδης, γνωστός λομπίστας των Δημοκρατικών αλλά και ο Tζωρτζ Τσούνης, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ο οποίος επίσης προέρχεται από τους Δημοκρατικούς.

Πιο κοντά στους Δημοκρατικούς ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Προσπάθεια προσέγγισης του Pompeo

Φυσικά, όταν άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο φαβορί ο Trump, o Κυριάκος Μητσοτάκης αναζήτησε συμμαχίες στους Ρεμπουπλικάνους και ο μόνος που υπήρχε ήταν ο Mark Pompeo, πρώην υπουργός του Τrump στην πρώτη του θητεία, που πλέον είναι… εκτός.

Ο Pompeo δεν είναι αυτός που ήταν παλιά, έχει επικρίνει τον Trump, προσπάθησε να τα βρει με τον Βiden, όλα αυτά είναι σε γνώση του νέου επιτελείου του προέδρου Trump και δεν είναι σίγουρο αν θα αξιοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο έλληνας πρωθυπουργός τον θεωρεί ως ενδιάμεσο για να μιλάει με τον Trump.

Στην συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστική η σκηνή που και οι δύο για πρώτη φορά αναφέρονται στις αμερικανικές εκλογές και καταλαβαίνουν ότι έρχεται μία νέα διοίκηση.

Είναι προφανής η στεναχώρια τους, όπως για παράδειγμα είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του πρώην υπουργού Δημήτρη Καιρίδη ότι «με την έλευση Trump ο φιλελεύθερος κόσμος πενθεί»…

Η μόνη που σύμφωνα με το ρεπορτάζ πίστευε σε νίκη του Trump ήταν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία έστειλε την πρόβλεψή της στο Μαξίμου.

Eρχονται αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις με ΗΠΑ – Εκτόξευση πατριωτικής δεξιάς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν ολίγοις, δεν περίμενε την άνετη επικράτηση του Trump και τώρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της.

Στα ελληνοτουρκικά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο Trump αλλά είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να υπάρχουν ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ απέναντι στις δύο χώρες.

Στα θέματα της οικονομίας, ο Trump είναι υπέρμαχος των ορυκτών, της επαναπροσέγγισης με την Ρωσία και διώκτης της πράσινης ενέργειας, θεωρεί δε απάτη την κλιματική κρίση.

Όλα αυτά θα επηρεάσουν τα ενεργειακά πρότζεκτ τα οποία θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, αναμένεται να αλλάξει και η στρατηγική του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εταίρους του.

Αυτό θα σημάνει αλλαγή στρατηγικής στην Ουκρανία κάτι που αποδυναμώνει τις βάσεις που έχουμε διαθέσει στις ΗΠΑ και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους, όπως π.χ η Αλεξανδρούπολη.

Όμως, η μεγαλύτερη επιρροή του Trump στην ελληνική επικρατεία είναι ότι θα εκτοξεύσει τα ποσοστά των πατριωτικών κομμάτων, αυτών δηλαδή που διεκδικούν κομμάτι από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ.

Ήδη Βελόπουλος και Λατινοπούλου έχουν κάνει δηλώσεις υπέρ του νέου προέδρου.

Επίσης ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε κάνει εδώ και καιρό δηλώσεις υπέρ Trump και Putin και μάλιστα… θα δοθεί εντολή – ναι εντολή – να αποφυλακιστεί τον Απρίλιο 2025 από δυνάμεις ισχυρότερες του Μητσοτάκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies