Η Γερουσία της Αυστραλίας, ενέκρινε τον νόμο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον αυστηρότερο νόμο που ρυθμίζει την χρήση τους στον κόσμο.
απαγόρευση – η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε πάνω από 12 μήνες- προβλέπει την επιβολή προστίμου έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (30 εκατομμυρίων Ευρώ), στις εταιρείες τεχνολογίας, εάν δεν συμμορφωθούν.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία των νέων από τις «βλάβες» των social media, κάτι που έχουν δηλώσει και πολλές ομάδες γονέων.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η απαγόρευση – και ο αντίκτυπός της στην ιδιωτική ζωή και την κοινωνική σύνδεση – έχουν μείνει αναπάντητα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως να περιοριστεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά, αλλά περιλαμβάνει το υψηλότερο όριο ηλικίας που έχει οριστεί από οποιαδήποτε χώρα και δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για υπάρχοντες χρήστες ή για όσους έχουν γονική συναίνεση.
Έχοντας περάσει από τη Γερουσία με 34 ψήφους έναντι 19 κατά αργά την Πέμπτη, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων – όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία που σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι θα περάσει – για να εγκρίνει τροποποιήσεις, πριν γίνει νόμος.
Η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ποιες πλατφόρμες θα απαγορευτούν. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα από τον υπουργό Επικοινωνιών της Αυστραλίας, ο οποίος θα ζητήσει συμβουλές από τον Επίτροπο eSafety – μια ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου που θα επιβάλλει τους κανόνες.
Οι πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών και ανταλλαγής μηνυμάτων εξαιρούνται, όπως και οι ιστότοποι στους οποίους είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς λογαριασμό, πράγμα που σημαίνει ότι το YouTube, για παράδειγμα, είναι πιθανό να εξαιρεθεί.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα βασιστεί σε κάποια μορφή τεχνολογίας επαλήθευσης ηλικίας για την εφαρμογή των περιορισμών και οι επιλογές θα δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες. Το κόστος θα βαρύνει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσθέσουν οι ίδιες αυτές τις διαδικασίες.
Πηγή: https://www.cnn.gr/